به گزارش شهرآرانیوز؛ در دو سال اخیر، کشور با ناترازی انرژی بیسابقه روبهرو شده، به طوری که فعالیت واحدهای صنعتی بهشدت تحتتأثیر قرار گرفته است. ناترازی انرژی سببشده تا در چند وقت اخیر تقاضا برای استفاده از دیزل ژنراتور در واحدهای صنعتی افزایش چشمگیری داشته باشد. دیزل ژنراتور واحدهای صنعتی با توان ۵۰ تا ۵۰۰کیلووات یا بیشتر برای کارخانهها، کارگاهها و مراکز تجاری بزرگ استفاده میشود.
امسال شدت و گستردگی خاموشیها سبب شده تا تقاضا برای خرید دیزل ژنراتور توسط واحدهای صنعتی افزایش یابد. با این حال فعالان صنعتی معتقدند که افزایش تقاضا برای دیزلژنراتور واحدهای صنعتی اگرچه پاسخی فوری به ناترازی شدید انرژی است، اما بهعنوان یک راهحل بلندمدت جوابگو نیست.
وابستگی بیش از حد به ژنراتورها نهتنها هزینهبر است، بلکه باعث افزایش مصرف سوختهای فسیلی میشود. با توجه به اینکه اکنون کشور در حوزه سوخت با ناترازی روبهروست، افزایش استفاده از ژانراتورها سبب میشود تا این حوزه نیز تحتتأثیر قرار بگیرد. به گفته تولیدکننده با توجه به اینکه در عمل واحدهای صنعتی سهمیهای برای گازوئیل ندارند، این مسئله سبب شده تا آنها برای تأمین سوخت موردنظر خودشان به بازار غیررسمی روی بیاورند. به گفته آنها اکنون باید هر لیتر گازوئیل به قیمت ۱۵هزار تومان، یعنی پنجاه برابر قیمت دولتی، تهیه کنند. خرید گازوئیل به قیمت آزاد، هزینههای تولید را با افزایش چشمگیری روبهرو کرده است.
رئیس هیئت مدیره شهرک صنعتی ماشین سازی و فناوریهای برتر خراسان رضوی در گفتوگو با شهرآرا میگوید: سیاست سوق دادن استفاده از دیزل ژنراتور در واحدهای صنعتی، از سویی هدردادن سرمایههای ملی است. محمد سهامیان مقدم میافزاید: در همه جای دنیای انرژی به طور متمرکز و نه پراکنده تولید میشود، اما ما در ایران داریم به سمت تأمین انرژی به صورت پراکنده میرویم.
وی ادامه میدهد: به جای اینکه میلیادرها دلار سرمایه کشور صرف واردات دیزل ژنراتور شود، باید به سمت احداث و توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر و فسیلی حرکت کنیم. رئیس هیئت مدیره شهرک صنعتی ماشین سازی و فناوریهای برتر خراسان رضوی، بیان میکند: با توجه به اینکه ۵۰ درصد سوخت مورد نیاز دیزل ژنراتور واحدهای صنعتی از مجاری غیررسمی تأمین میشود، تشویق استفاده از آنها سبب تشدید بحران سوخت در کشور میشود.
سهامیان با انتقاد از نقش تشکلهای بخش خصوصی، بخش دولتی و نمایندگان مجلس در پیگیری تأمین برق واحدهای صنعتی، بیان میکند: در برخی مقاطع سهم خراسان رضوی از قطعیهای برق، حتی ۳۰ درصد بیشتر از میانگین کشوری بوده است. این مسئله سبب میشود تا بخش تولیدی خراسان رضوی نسبت به رقبایش در سایر استانها عقب بماند.
این کارآفرین با بیان اینکه در حال حاضر واحدهای صنعتی استان ۲.۵ روز در هفته تعطیل هستند، بیان میکند: این مسئله خسارت زیادی به تولید وارد کرده و سبب میشود تا بخشی از ظرفیت واحدهای تولیدی بدون استفاده بمانند. در واقع وقتی از ظرفیت تولید نتوانیم استفاده کنیم، به این مسئله، تولید از دست رفته میگوییم که سبب افزایش هزینههای واحدهای صنعتی میشود.
وی با بیان اینکه برای تأمین برق موردنیاز واحدهای تولیدی باید مصرف برق در سایر بخشها هم مدیریت شود، میگوید: به عنوان مثال بخش اصناف، یکی از قسمتهایی است که باید مصرف برق در آن مدیریت شود. بر همین اساس پیشنهاد دادیم که تمام واحدهای صنفی به جز اغذیه، رستوران و نانواییها از ساعت ۱۲ تا ۵ عصر فعالیت هایشان متوقف شود. سهامیان تأکید کرد: باید برقی که از محل مدیریت مصرف در بخشهای صنفی و خانگی به دست میآید برای تولیدات صنعتی استفاده شود تا تولید استان به مشکل نخورد.
رئیس هیئت مدیره شهرک صنعتی ماشین سازی و فناوریهای برتر خراسان رضوی با انتقاد از وزارت نیرو و توانیر میگوید: بخش مهمی از مشکلات تأمین برق صنعت به مدیریت این دو بخش برمی گردد. مدیریت نامناسب وزارت نیرو و توانیر سبب شده تا امسال فشار بر روی واحدهای تولیدی بیشتر شود.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در گفتوگو با شهرآرا میگوید: کمبود برق سبب شده تا واحدهای صنعتی زیادی در استان مجبور به استفاده از ژنراتورهای برق شوند. با این حال همین واحدها اکنون با مشکل تأمین سوخت مورد نیاز روبه رو هستند به طوری که مجبورند سوخت موردنیازشان را از طریق بازار آزاد تأمین کنند. فیروز ابراهیمی میافزاید: حداقل هزینه مورد نیاز خرید دیزلژنراتور یک واحد صنعتی ۵ میلیارد تومان است که با توجه به فعالیت واحد صنعتی، هزینه بیشتر میشود.
وی با بیان اینکه تأمین برق مورد نیاز واحدهای صنعتی وظیفه دولت است، میگوید: به عنوان مثال اگر واحد صنعتی هر مترزمینی را در شهرکهای صنعتی هزارتومان خریداری میکند، قیمت زمین در اطراف این شهرک سیصد تومان است. دلیل این مسئله هم تأمین زیرساختهایی مانند آب، برق و گاز در شهرکهای صنعتی است. از این رو براساس قانون، انتظار میرود که دولت بسترهای لازم را برای تأمین برق واحدهای تولیدی فراهم کند.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با اشاره به تشدید خشک سالی در کشور بیان میکند: تشدید خشک سالی سبب شده تا ۵ هزار مگاوات از ظرفیت برق کشور کاسته شود. این مسئله بر روی واحدهای تولیدی نیز تأثیر منفی گذاشته است.
همچنین یک مقام آگاه در حوزه صنعت خراسان رضوی با بیان اینکه دیزل ژنراتورهای واحدهای صنعتی سهمیه گازوئیل ندارند، میگوید: همین مسئله سبب شده تا آنها مجبور شوند سوخت موردنیازشان را خارج از شبکه رسمی خریداری کنند. اکنون قیمت هر لیتر گازوئیلی که به بخش صنعت فروخته میشود، ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان است. البته قیمت این سوخت در زمستان تا ۲۰ هزار تومان هم رسیده بود.
وی بیان میکند: مسئولان با واگذاری مسئولیت تأمین برق به واحدهای تولیدی و الزام آنها به احداث نیروگاه خورشیدی یا خرید ژنراتور، عملا خود را از مسئولیت تأمین برق کنار کشیدهاند، این اقدام نه تنها هزینههای مضاعفی را بر صنعتگران خراسانی تحمیل کرده، بلکه به گسترش بازار غیررسمی گازوئیل نیز دامن زده است. وی بیان میکند: اکنون بازار فروش گازوئیل به واحدهای صنعتی داغ شده است.
این مسئله باید بررسی شود که چرا واحدهای تولیدی را به سمتی سوق دادهایم که چنین بازار غیررسمی رونق بگیرد. وی بیان میکند: بحران سوخت فقط مالی نیست و فرسایش ذهنی و روانی تولیدکننده را هم شامل میشود. تولیدکنندگانی که باید فکر توسعه و نوآوری باشند، حالا بیشتر وقت خود را صرف یافتن سوخت میکنند.
غلامرضا نازپرور، رئیس خانه معدن خراسان رضوی، هم به ایرنا میگوید: مهمترین مشکل کنونی معادن این استان، ناترازی انرژی و کمبود گازوئیل برای ژنراتورهاست. وی با انتقاد از سیاست تخصیص سوخت بر اساس سهمیه دو سال قبل معادن، میگوید: بیشتر معادن از دیزل ژنراتور برای تأمین برق استفاده میکنند و سهمیه سوخت تخصیص یافته از گازوئیل، جوابگوی نیاز آنها نیست.